4 επιχειρήματα υπέρ της διαφήμισης στην Google – μέρος 1ο
Όλοι γνωρίζετε τις διαφημίσεις στη Google, ως ένα εκ των βασικότερων μέσων διαδικτυακής προώθησης ενός brand, ενώ «τόνοι μελανιού» έχουν χυθεί για τη χρησιμότητα τους. Όσοι έχετε πειραματιστεί με το digital marketing είτε έχετε μια επιχείρηση που θέλετε να προωθήσετε είτε τυχαίνει να είστε ανήσυχοι εκ φύσεως, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί…
«Πρέπει να κάνω Google Ads για την επιχείρηση μου;»
Λοιπόν, εν ολίγοις, η απάντηση είναι «Nαι!».
Στο 1ο μέρος του άρθρου «4 επιχειρήματα υπέρ της διαφήμισης στην Google» θα σας αποδείξουμε με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί οι διαφημίσεις στη Google είναι ένας περίφημος τρόπος να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και κατ επέκταση τα κέρδη σας, είτε αυτό που προσφέρετε είναι προϊόν είτε υπηρεσία.
Θα αναλύσουμε τα 1ο και βασικότερο επιχείρημα ενώ ταυτόχρονα θα σας δώσουμε do’s & don’t’s για το τι πρέπει να κάνετε, ώστε να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα κέρδη από τη διαφήμιση της επιχείρησης σας στη Google!
Μπορεί να νομίζετε πως είμαστε λίγο προκατειλημμένοι, από τη στιγμή που σας γράφουμε μέσα από το blog της Digitale, πιστοποιημένου Google Partner & Digital Agency, όμως πιστέψτε μας… τα κίνητρα μας είναι αγνά και βασίζονται στην πίστη που έχουμε στη διαφήμιση CPC (Κόστος ανά Κλικ), η οποία απορρέει από τα απτά αποτελέσματα που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια.
Η ουσία είναι μια: Οι διαφημίσεις στη Google μπορούν να δουλέψουν σχεδόν για κάθε επιχείρηση: μικρή, μεσαία ή μεγάλη. Μάθετε πως!
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλές απόψεις για τις διαφημίσεις Google και για τη χρησιμότητα τους σε μια μέση επιχείρηση:
«Η 95χρονη θεία μου ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το Google, οπότε δεν θα είναι και τίποτα ιδιαίτερο» – «Πολύ δαπανηρές με αμφίβολα αποτελέσματα» – «Προτιμώ τη διαφήμιση στα social media, καθώς είναι πιο οικονομική με μεγαλύτερα αποτελέσματα». Όμως τι τελικά ισχύει;
Η Google είναι μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον πλανήτη για κάποιο λόγο,διότι βγάζει πολλά χρήματα από τις διαφημίσεις Google επειδή οι χρήστες τη χρησιμοποιούν συνεχώς! Μερικοί από τους μεγαλύτερους χρήστες των Google Ads (πρώην AdWords) επενδύουν έως $50 εκατομμύρια το χρόνο και σε καμιά περίπτωση δεν θα ξόδευαν τέτοιο προϋπολογισμό αν δεν επρόκειτο να λάβουν τεράστια επιστροφή της επένδυσης τους (ROI).
Τώρα, αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε «Πρέπει να χρησιμοποιήσω τις Google Ads;» διαβάστε τι απαντούμε στα αντεπιχειρήματα των… haters:
Eπιχείρημα # 1: Οι διαφημίσεις Google είναι πολύ ακριβές!
«Οι διαφημίσεις Google είναι σαν να ρίχνετε τα χρήματά σας σε μια μαύρη τρύπα!»
«Η απόδοση της επένδυσης (ROI) είναι απρόσιτη λόγω του αυξημένου κόστους»
«Διαφημίζεστε στο Google; Πείτε αντίο στον προϋπολογισμό μάρκετίνγκ σας!»
Εντάξει το παραδεχόμαστε οι Google Ads – πρώην AdWords- απαιτούν να επενδύσετε κατά τι μεγαλύτερο budget και τις περισσότερες φορές δεν αποδίδουν από την αρχή της χρήσης τους, ειδικά αν οι διαφημιζόμενοι δεν ξέρουν πολύ καλά να το χρησιμοποιούν (tip: Συμβουλευτείτε έναν Google ads Expert για τα βέλτιστα αποτελέσματα). Όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα τα κανάλια marketing απαιτούν κεφάλαιο, το σωστό ερώτημα είναι εάν έχετε απόδοση από αυτή την επένδυση και φυσικά την τεχνογνωσία για να μετρήσετε αυτήν την απόδοση. Πριν εγκαταλείψετε τις διαφημίσεις Google εντοπίστε τους λόγους για τους οποίους σας κοστίζουν τόσο πολύ.
Τις περισσότερες φορές, όταν κοιτάζουμε νέους λογαριασμούς πελατών, παρατηρούμε πως είτε έχουν αφήσει τον λογαριασμό τους στο Google Ads να τρέχει σε αυτόματο πιλότο ή έχουν επιτρέψει σε κάποιον τρίτο να δημιουργήσει και να τρέξει καμπάνιες χωρίς καμία επίβλεψη με αποτέλεσμα να χάνουν ένα σωρό χρήματα.
Ακολουθούν μερικά tips για να κάνετε τις διαφημίσεις στη Google λιγότερο δαπανηρές και πιο κερδοφόρες.
1.Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την πλατφόρμα:
Αυτός είναι ο Νο1 λόγος που οι άνθρωποι συνήθως χάνουν χρήματα – επειδή δεν έχουν αφιερώσει χρόνο στο να μάθουν τις Google.
Δυστυχώς, δεν είναι και η πιο εύκολη πλατφόρμα, έτσι εκτός από χρήματα πρέπει να «επενδύσετε» χρόνο και φαιά ουσία για να κατανοήσετε τα δεδομένα της πληρωμένης αναζήτησης. Παρακολουθήστε εκπαιδευτικά σεμινάρια, κατανοήστε τη δομή του λογαριασμού σας, τους τύπους της αντιστοίχισης, τις αρνητικές λέξεις-κλειδιά, τις στρατηγικές υποβολής προσφορών και, εάν είστε υπερβολικά φιλόδοξοι, λάβετε ακόμη και πιστοποίηση από την ίδια τη Google!
2.Χρησιμοποιήστε πιο περιοριστικούς τύπους αντιστοίχισης:
Μήπως όλοι οι τύποι αντιστοίχισης που χρησιμοποιείτε είναι ευρείς; Να γιατί οι διαφημίσεις Google σας κοστίζουν τόσο πολύ! Με ευρύτερους τύπους αντιστοίχισης, οι διαφημίσεις σας είναι πιο πιθανό να εμφανίζονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο, και μερικές φορές άσχετο κοινό, αυξάνοντας το κόστος και οδηγώντας σε σπατάλη των κλικ.
Δεν σας συμβουλεύουμε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά ευρείας αντιστοίχισης, αλλά φροντίστε να ορίσετε και αρνητικά keywords για να αποκλείσετε τις άσχετες αναζητήσεις, να κάνετε προσφορά για φράσεις και ακριβείς λέξεις-κλειδιά για να λάβετε περισσότερα σχετικά κλικ και να παρακολουθείτε τακτικά την αναφορά ερωτημάτων αναζήτησης, για να εξακριβώνετε αν όντως υποβάλλετε προσφορές για λέξεις-κλειδιά, που οι άνθρωποι αναζητούν.
3.Ορίστε μια ρεαλιστική στρατηγική προϋπολογισμού και προσφοράς:
Ο καθορισμός προϋπολογισμού και προσφορών μπορεί να είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης από μόνη της. Καθορίστε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρεαλιστικά για κάθε καμπάνια και ρυθμίστε ανάλογα τον ημερήσιο προϋπολογισμό σας. Όμως τι γίνεται με την προσφορά; Για τους διαφημιζόμενους που ενδιαφέρονται για τον προϋπολογισμό τους, προτείνουμε να υποβάλλονται προσφορές με μη αυτόματο τρόπο για να έχετε τον πιο λεπτομερή έλεγχο του λογαριασμού σας, χωρίς να επιτρέπετε στην Google να εκτελεί την προβολή.
4.Βεβαιωθείτε ότι δεν βρίσκεστε σε search ads και display ads ταυτόχρονα:
Το να βρίσκεστε σε search ads και display ads ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά για τον διαφημιζόμενο που προσπαθεί να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή και αναγνωρισιμότητα, αλλά συχνά οι χρήστες επιλέγουν τυφλά αυτή την επιλογή και καταλήγουν να εξαντλούν τον προϋπολογισμό τους πολύ γρήγορα. Το δίκτυο εμφάνισης(display) λαμβάνει τις διαφημίσεις σας και τις προβάλλει σε όλον τον ιστό και όχι μόνο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Η πρόθεση είναι διαφορετική σε σύγκριση με τη διεξαγωγή μιας αναζήτησης, γι αυτό συνιστούμε να διαχωρίζετε αυτές τις καμπάνιες και να έχετε ξεχωριστό προϋπολογισμό και στρατηγικές.
5.Ελέγχετε τι ξοδεύετε:
Yπάρχουν πολλοί λόγοι για να σας βγάλουν εκτός budget, ίσως οι λέξεις-κλειδιά σας δεν σας φέρνουν σχετικά κλικ ή ίσως χρησιμοποιείτε το αυτοματοποιημένο σύστημα σπαταλώντας γρήγορα τον προϋπολογισμό σας ή μια αλλαγή στον αλγόριθμο σας προκαλεί πρόβλημα. Για αυτούς και άλλους λόγους πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να ελέγχετε τα KPI’s και τα έξοδα σας καθημερινά, έστω για 10’.
Στο 2ο μέρος του άρθρου θα δούμε πως το SEO της ιστοσελίδας σας επηρεάζει τις διαφημίσεις σας στη Google, τι πρέπει να κάνετε για τα πολυπόθητα conversions αλλά και πως μπορείτε να διαχειριστείτε το χρόνο που χρειάζονται οι Google Ads.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφημίσεις της Google μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected], ένας πιστοποιημένος Google Expert θα σας βοηθήσει να πάτε ένα βήμα παραπέρα στο digital marketing της επιχείρησης σας.