Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που απασχολούν τους επαγγελματίες που ζητούν υποστήριξη social media marketing είναι τι στρατηγική να ακολουθήσουν & σε ποια social media πρέπει να έχουν παρουσία. Είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε πρώτα τις ανάγκες και τους στόχους μας πριν αποφασίσουμε σε ποια κανάλια θα έχουμε παρουσία & πως αυτά θα λειτουργήσουν υπερ μας!
Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να φτιάξουμε τη σωστή στρατηγική & το κατάλληλο πλάνο για τις ενέργειες μας.
Social Media και Marketing Plan
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα social media και το internet γενικότερα είναι το απόλυτο μέρος όπου συχνάζουν οι πελάτες σας, είτε είστε στον κλάδο του B2B, είτε του B2C.
Ο πελάτης του σήμερα είναι εκπαιδευμένος στην αναζήτηση μέσω Internet: όταν κάνει έρευνα θα αναζητήσει πληροφορίες μέσω διαδικτύου και τη στιγμή που ψάχνει θα πατήσει σε μια σχετική διαφήμιση Google AdWords. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι κριτικές και τα recommendations του δικτύου του στα social media.
Ο καθένας μας φέρει αυτή την κουλτούρα της αναζήτησης και στον επαγγελματικό τομέα.
Τουλάχιστον 1 στους 2 θεωρούν το website του προμηθευτή τους το υπ’ αριθμόν ένα κανάλι απ’ όπου θα αντλήσουν πληροφορίες.
Marketing και κανάλια επικοινωνίας
Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: είστε εταιρεία B2B ή B2C;
Το Marketing προσαρμόζεται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκετε γιατί πρέπει να εξυπηρετήσει διαφορετικά προφίλ τελικού καταναλωτή.
Οι Β2Β εστιάζουν κυρίως στην προσέλκυση και καλλιέργεια επαφών ώστε να μετατραπούν σε πελατολόγιο. Αντίστοιχα, το Β2C εστιάζει περισσότερο στο branding και στις πωλήσεις.
Αυτή η διαπίστωση μας οδηγεί σε τρία δεδομένα στρατηγικής φύσης:
1.Tone of voice
Aνάλογα με την κατηγορία σας, ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεστε στο κοινό σας είναι διαφορετικός. Μια B2B επικοινωνία είναι πιο επίσημη, ενώ ο τρόπος που μιλά μια εταιρεία B2C στο ευρύ κοινό της είναι πιο «φιλικός» και casual.
Τα ζητούμενα του κοινού σας είναι διαφορετικά από εσάς:
Ο επαγγελματίας που σας ακολουθεί αναλύει το υλικό που ανεβάζετε με επαγγελματική ματιά γιατί προσπαθεί να αντλήσει προστιθέμενη αξία από αυτό. Από την άλλη, ο καταναλωτής μιας μάρκας την ακολουθεί για πιο συναισθηματικούς λόγους που σχετίζονται περισσότερο με το lifestyle .[/one_third]
2.Κανάλια επικοινωνίας
Tα δυνατά κανάλια επικοινωνίας κάθε κατηγορίας διαφέρουν. Μια B2B επιχείρηση πρέπει οπωσδήποτε να έχει αξιόλογη και συνεπή παρουσία σε μέσα καθαρά επαγγελματικά, όπως το LinkedIn και το YouTube. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκλείσει τα υπόλοιπα social media, που σαφώς κρύβουν περιθώρια κερδοφορίας όπως το Facebook.[/one_third_last]
Γίνεται φανερό πως σκοπός της B2B επικοινωνίας είναι να «εκπαιδεύσει» το κοινό στο οποίο απευθύνεται μέσω της συστηματικής δημοσίευσης χρήσιμου υλικού, ενώ η B2C εστιάζει στο engagement με τη μάρκα.
Από την άλλη, οι marketers της B2C επικοινωνίας πρέπει να βρουν δημιουργικούς τρόπους να γοητεύσουν πολλά και διαφορετικά κοινά. Κάθε μια πλευρά έχει τα τρυκ και τις παγίδες της.
3.Tρόποι διαχείρισης Social Media
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως σε γενικές γραμμές οι εταιρίες B2B έχουν ανάγκη από το χτίσιμο ενός προφίλ που θα επικοινωνεί authority και expertise στην κατηγορία τους μέσα από καθαρά επαγγελματικά και «σοβαρά» social media, όπως το LinkedIn και το YouTube.
Οι B2C εταιρίες χρειάζονται μια συστηματική παρουσία σε social media που παραδοσιακά χτίζουν awareness, όπως το Facebook, το Pinterest και το Instagram.
Η διαχείριση των λογαριασμών μπορεί να γίνει τόσο in-house όσο και από agency. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους της εταιρείας και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο εύκολο είναι να στηθεί ένας λογαριασμός social media, τόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί με συνέπεια.
Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες της επιχείρησής σας, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να καταλήξετε ποιο είναι τελικά το πλάνο που ταιριάζει στο δικό σας social media marketing.